Чудото на света - така нарича  Обединените арабски емирства  Юлий

...
Чудото на света - така нарича  Обединените арабски емирства  Юлий
Коментари Харесай

Как бивш депутат пазарува сред акулите в Дубай

Чудото на света - по този начин нарича  Обединените арабски емирства  Юлий Славов, прочут пловдивски държавник и някогашен народен представител в  38-ото Народно заседание. За пръв път Славов стъпил на Персийския залив през 1999 година и бил очарован от  зашеметяващото строителство посред пустинята. След това пътувал до Дубай и Абу Даби още два пъти.

„ За 18 години в Емирствата са постигнали необикновен прогрес и през днешния ден страната съставлява международно ревю на човешки върхови материални достижения “, разяснява някогашният депутат.

В Дубай  живее неговият внук - Юлий Славов-младши. Младежът, който на 12 април навършва 30 години, е приключил  СУ „ Климент Охридски “, а  през 2017-а  след петгодишното образование в влиятелната Академия в Дубай сполучливо е защитил  магистратура по мениджмънт в туризма и в този момент работи като управител в хотел „ Хилтън “.

Щастливият дядо е бил поканен на церемонията за дипломирането на внука дружно с родителите му - Вили и Светослав, и неговия брат Симеон. За една седмица са  обиколили Дубай, Абу Даби и Рас  ал - Хайма. 

Обединените арабски емирства се трансформират като че ли не с дни, а с часове, не крие възхищението си Юлий Славов. До емблематичния хотел Бурдж ал Араб, повдигнат във формата на гигантска платноходка, за няколко години изникнал съвременен град. Това е JBR -  40 небостъргача, издигнати върху пясък, на по над 40  етажа. Славови са били настанени на 46-ия.

Арабите са извънредно обединен и обединен народ, смята Юлий Славов. Столицата на ОАЕ Абу Даби и най-големият град в страната - Дубай, се надпреварват между тях като двата центъра на Емирството. Най-високата в света кула, извисила се в небето на 828 м над  Дубай,  започва да се строи през 2004 година. През 2007-2008 година настава рецесията и мегастроежът е пред прекъсване. Въпреки конкуренцията сред двата града, емирът на Абу Даби оказва помощ с колосална парична сума на емира на Дубай. В деня на откриването през 2010 година кулата Бурдж Дубай е наречена Бурдж Халифа - на името на емира на Абу Даби, разказва Юлий Славов. От 125-ия етаж пловдивчаните  гледали „ пренебрежително “ от горната страна по-малките небостъргачи и величествения залез на слънцето.

В Емирството, където след  добива на нефт са съумели единствено за половин век да изпреварят и най-развитите страни, само че и да си запазят националните полезности,  непрестанно се закачат с цивилизацията. Юлий Славов дава образец с накривен 100-етажен небостъргач  в Абу Даби. Ако попиташ за него, локалните дават отговор, че наклонът му е с 2 градуса по-голям от кулата в Пиза. 

Възхитен е от полуостров  Джумейра Палма, насипан във тип на палма в Персийския залив. На върха на това „ дърво “ е построен  солиден първокласен хотел в арабския жанр. Таксито, с което са пътували, безусловно „ се е гмурнало “ под дъното на морето, преди да стигне до хотела. В ОАЕ всеобщо не престават да се строят хотели на най-различни международни вериги, тъй като туризмът се разраства  с неудържими темпове. Чудесата  нямат край. Един от моловете в Дубай е с аквариум на три етажа, в който плуват даже акули, с ледена пързалка и водопад. Другият мол е със ски писта, писта за бобслей и въжен превоз, също на няколко етажа.

Уникалната градина Миракъл Гардън край Дубай е с над 45 милиона стръка цветя, завършени като дворци, сърца и фантастични фигури. Оградена е от вечнозелен пояс, макар че в близост е пустиня.

В Абу Даби към този момент имат собствен Лувър с произведения на Ван Гог и Микеланджело, с египетско изкуство и съвременни съоръжения. Построен е по план на френския проектант. Има даже и православен храм, както прочее и Министерство на религиозната  приемливост.

За Емирствата работят архитекти и инженери от целия свят. Обслужващият личен състав идва най-вече от Шри Ланка, Пакистан, Филипини, Индия, Казахстан. Единственото изискване, с цел да ги вземат на работа, е да знаят британски. На останалото ги образоват.

Според Юлий Славов страната прави два значими компромиса. Първият е, че преди да стартира всяко огромно строителство, изважда локалните хора от пустинята, където те са привикнали да  живеят без вода и без мебели, настанява ги в същински жилища и ги научава да се хранят на маса и да се къпят. Съотношението на локалните към „ пришълците “ към този момент е 1 към 5.

Вторият компромис е толерантното отношение към туристите и дамите в светско облекло, даже и по бански. Арабите са общителни, приветливи, личният състав постоянно е ухилен. Но по едно и също време с това строго си държат на античните обичаи -въпреки че има и всемирски облечени локални жителки, бурките и забрадките са всеобщи.

В метрото бяхме се настанили в празен вагон, без да прочетем табелката, спомня Юлий Славов. Още на първата спирка идва забрадена жена с фуражка и ни заповядва: „ Веднага напуснете “. Оказва се, че на табелката написа на арабски и британски, че  вагонът е единствено за дами, разказва случката някогашният народен представител. И добавя, че влакът е бил без машинист, ръководен автоматизирано.

В градските рейсове предните осем седалки също са отредени за дами и никой от мъжете не смее да ги заема.

В голям комплекс с писта и яхтено пристанище, където се организира Формула 1, има два пункта - за мъже и за дами. Юлий Славов, който доста години се е занимавал с авто спорт, бил е уредник и арбитър на рали „ Хеброс “, предходната година е имал шанс да гледа онлайн международните състезатели в Абу Даби.

В неповторимия  мюсюлмански  храм Зайед в Дубай, който побира 40 000 богомолци, на дамите туристки раздават рокли до петите с качулки. Посетителите там стъпват по килим, изтъкан на място от 1200 майстори. Това занаятчийско създание е с  повърхност 5600 квадратни метра и тежи 47 тона.

Правилата в Емирствата си остават стоманени, макар техническия напредък.  Шофьорите, които всеобщо карат последните марки коли - ламборджини и ферари, нямат право и на милиграм алкохол. В заведенията не се сервират спиртни питиета, като се изключи хотелите от международните вериги, където отсядат непознати туристи, и то против лиценз, който коства луди пари. В комплекса на Формула 1  имаше фенклуб, в който сервираха бира, и го назоваха „ бар на неверниците “, със смях разправя Юлий Славов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР